IK CACAO VAN JOU

Misschien heb je het al een paar keer voorbij zien komen. Op mijn insta account bijvoorbeeld.

Het drinken van pure rauwe cacao is inmiddels zo ongeveer een vast onderdeel geworden van een aantal van de ceremonies die ik (mede) organiseer. Daarnaast drink ik zelf bijna dagelijks een kopje rauwe cacao.

Maar wat maakt nou dat ik dit goddelijke goedje steeds vaker gebruik?

Laten we eerst eens beginnen met de gezondheidsvoordelen van cacao.

Cacao zit vol met belangrijke mineralen en spoorelementen. Laat ik er eens drie uit pikken.


Rauwe cacao heeft heel hoge concentraties magnesium, dit geeft veel energie en bestrijdt vermoeidheid. Magnesium helpt je ook te beschermen tegen osteoporose, vermindert de ontwikkeling van diabetes Type II en het verlaagt de bloeddruk.


Het bevat ook tryptofaan, dit is van cruciaal belang voor de productie van serotonine (vermindert angst en stress) en melatonine (gerelateerd aan slaap). Tegelijkertijd zitten er stofjes (MAO-remmers) in cacao die de afbraak van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline voorkomen, waardoor het feel-good effect langer en sterker wordt.


En dan is er nog theobromine. De cacaoboom is de belangrijkste producent van theobromine. Onderzoek laat zien dat theobromine op verschillende manieren kan helpen het hart te beschermen. Het verlaagt op natuurlijke wijze de bloeddruk wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. En theobromine kan “slechte” cholesterol verlagen en het “goede” cholesterol verbeteren. Bovendien kan de stof de bloedstroom door het lichaam verbeteren, waardoor het hart verder wordt ondersteund.

 

Dat  zijn al drie redenen om het ook eens te proberen.

 

Waar komt het vandaan?

 

Cacao heeft een rijke geschiedenis onder de inheemse culturen van Meso-Amerika zoals de Ateken, Maya’s. Tolteken en Inca’s en de Olmeken Zapoteken. Er zijn sporen van het gebruik van cacao die dateren van meer dan 4000 jaar geleden. Onder de gebruikers had cacao een goddelijke status Het werd gebruikt voor spirituele, medicinale en ceremoniële doeleinden. En dat doen ze nog steeds. 

 

Cacao helpt ons om naar binnen te reizen, ons te verbinden met ons hart, patronen bloot te leggen, zelfliefde te cultiveren, bewustzijn te vergroten en ons te ondersteunen op ons pad en in persoonlijke groei. Het creëert geen dingen die er niet zijn, maar is een krachtige katalysator voor deze processen. Het staat bekend als een hart openend medicijn dat helpt om inzicht en bewustzijn te vergroten.

 

In de westerse cultuur zijn we niet gewend om planten als heilig te zien of bepaalde krachten toe te kennen. We kunnen veel leren van planten en kennis van inheemse culturen.

 

Voor ons Westerlingen klinkt het misschien vaag om zo over een plant te praten. Wat cacao in feite is. Persoonlijk vind ik belangrijk om te eren dat cacao heilig is voor de volkeren door wie het van oudsher gebruikt wordt.  Ik spreek daarover ook altijd mijn dankbaarheid uit bij het bereiden van cacao.

 

Wat kun je ervaren als je ceremoniële cacao drinkt?

 

Zelf ervaar ik dat ik verzacht, nadat ik cacao heb gedronken. Ik ben wat beter in staat om uit mijn denken (mijn hoofd) te komen en meer aanwezig te zijn in mijn lichaam.

Daarnaast gaat mijn creativiteit flowen en voel ik mij liefdevoller naar mezelf en ook naar mijn omgeving.

 

Dit is ook wetenschappelijk te verklaren; cacao bevat namelijk het stofje fenylethylamine. Wat in je lichaam wordt omgezet in dopamine. Dopamine is een van de bekendste gelukshormonen. Wat je lichaam bijvoorbeeld aanmaakt als je verliefd bent.

 

Om jou kennis te laten maken met rauwe cacao organiseer ik een cacao ceremonie.

In mijn praktijk in Oostvoorne. In een fijne setting (mét haardvuurtje) neem ik je mee in een fijne cacao ceremonie, zodat je eens kunt ervaren wat het voor jou kan doen.

 

Even een momentje ME-time om te ontspannen, verstillen en verzachten voordat de december drukte haar intrede doet.

 

Ben jij erbij?

 

Ik kijk er naar uit om jou te ontvangen.

 

Liefs

Gaby